Shopping Cart

Top Stories!

 

Steroid Injections May Lead To More Harm Than Good

 

Fall Winter Immune Support for The Entire Family

 

What Parkinson's, ALS, and MS have in common

 

Visit our health library for many other educational articles beneficial to your health!

Top Stories By Month:

blog page image

Is it possible to live "Chemically FREE?"
June 26th, 2013 at 12:28 am

 

 

Is it possible to go "chemical free"???

 Photo:Source, Wildaboutgardens.Org

For most of you readers, sadly, probably not.  Most people seem to value convenience, cheapness and ease over either their health or that of the planet.  Still, it can be done.  I have done it for quite awhile now and believe it is worth the investment without question.  Here are some tips if you'd like to try it.  How Toxic are you?  Check here!

In Food – Most of the foods we buy have been sprayed with toxic chemicals during their growing season and before and after storage and transportation. 

To limit the chemicals we consume try to buy organic and locally grown food. This reduces the need for spraying and also long term storage. Avoid these hellish ingredients:    

1. Pesticides

Used to raise and treat produce and other products, these poisons often leave behind residues. They've been linked to everything from cancer to birth defects. 

Solution: Organic foods are required to be synthetic pesticide-free.

2. BHA (Butylated Hydroxyanisole) & BHT (Butylated Hydroxytoluene)

These common processed food preservatives have been declared carcinogens by the International Agency for Research on Cancer. They're also accused of disrupting hormones and impacting male fertility. 

Solution: Check ingredient lists to avoid.

3. Recombinant Bovine Growth Hormone (rBGH/rBST)

Given to cows to increase milk production, rGBH produces elevated levels of insulin-like growth factor-1 (IGF-1) in dairy products. IGF-1 is a significant factor in breast, prostate and colon cancers. 

Solution: Choose organic or rBGH-free dairy products.

4. Sodium Aluminum Sulphate and Potassium Aluminum Sulphate

Used in processed cheese products, baked goods, and microwave popcorn, among other packaged goods, these ingredients are linked to adverse reproductive, neurological, behavioral, and developmental effects. 

Solution: Read ingredient lists to avoid this toxin.

5. Bisphenol-A (BPA)

Found in food and beverage can linings, this hormone-mimicker is suspected of promoting breast and prostate cancer, reproductive and behavioral problems, obesity, and diabetes. 

Solution: Avoid canned foods. Choose fresh, dried, or frozen instead.

6. Sodium Nitrite/Nitrate

Used in deli foods like processed meats, these preservatives are linked to many types of cancer. Beware of “uncured” and “no added nitrites/nitrates” products. They often use celery juice instead, which is high in nitrates. 

Solution: Read ingredient lists to avoid this toxin.

7. Polycyclic Aromatic Hydrocarbons

These carcinogens are created when fat is burned—by flames or very high heat. 

Solution: Pre-cook grillables and finish over low flame.

8. Heterocyclic Amines

These carcinogens form when natural substances found in meats and fish react together in high temperatures like those found during grilling. 

Solution: Pre-cook grillables and finish over low flame.

9. Acrylamide

Formed by cooking or frying starchy foods like potatoes and grains at high temperatures, acrylamide is a carcinogen. 

Solution: Avoid fried foods, snack chips, crackers, toasted cereals, cookies, and bread crusts.

10. Brominated Vegetable Oil

Used in fruit-flavored drinks and sodas, animal studies found high doses of this toxin led to reproductive and behavioral problems. 

Solution: Check ingredients listings.

11. Artificial Food Coloring/Dyes 

These ubiquitous chemicals have been linked to neurological disorders like ADHD. Solution: Read ingredient lists to avoid.

12. Dioxins

These highly toxic pollutants accumulate in fatty foods and are linked to cancer, liver damage, birth defects, and endocrine and immune disruption. 

Solution: Choose low- or no-fat foods.

13. Genetically Modified Organisms (GMOs) 

Found in about 70 percent of processed foods with corn-, soy-, cottonseed-, canola-, and sugar beet-based ingredients, GMOs may cause organ damage, gastrointestinal and immune disorders, accelerated aging, and infertility. 

Solution: Go organic! GMOs aren't allowed in certified organic foods. And they aren't ever labeled, making them difficult to avoid in non-organic foods.

 

Where possible grow your own, especially foods you use the mostAnyone can have a small herb or sprout garden.  I am considering adding a greenhouse to my home.  By eating some organic, pesticide-free food you will be making a huge positive impact on your health and the environment. If you can't buy spray-free produce then make sure you vegi wash  or rinse everything with purified water  before it's eaten.

Our Exterior Bodies – Our skin is our body's largest organ, yet we cover it and fill it with toxic substances on a daily basis. This is NOT sustainable for our internal systems. Many health problems and diseases are the effect of too many synthetic and chemical products put on or into our bodies. I have launched my Beautiful Skin Boutique,  category of my store which offers only the Purest, SAFEST products available today. 

The following items I believe should be limited in use and should come with a warning (maybe some do !!!) Synthetic skin care and beauty products, sun-block I almost died four years ago from using a popular sunscreen, and insect repellent.  Medications (long term use is harmful, not healing), sports and energy drinks are on the increase and many people are consuming these too often. Sports drinks contain many artificial and synthetic ingredients that can affect liver, kidneys and other internal organs, especially if consumed when exercising or dehydrated.  Try using fresh orange juice in water to hydrate your body during and after exercise. It will also assist in cleansing your system of impurities.  After starting an organic foods diet it may be time for a short cleanse....these are some great products!  Take advantage of our GREAT discount programs and free shipping!

Your Home

Take a scan of your home. What cleaning products do you have in the kitchen, bathroom, garage? Did you know that we breathe the fumes of bleach even if it's in a cabinet in another room? The green cleaners out there work just as good as the bad guys without all of the toxic fumes. Coming soon are articles on how to make your own cleaners using simple ingredients.

*Filters. They say that the air in our home is more toxic than the air outside. Why? Our furniture, paint, flooring, etc. emit fumes into the air. Try and keep the windows open to allow the air to circulate. An air filter that uses a Hepa filter will clean and purify your air, which is a must-have for children with respiratory issues. When we bathe, our skin, which is our largest organ, absorbs all of the toxic chemicals that is in our water. You can get an inexpensive filter at Lowes that will attach to your shower head.

 

Some of you are beginning to order online and take advantage of the great products, FAST shipping and DISCOUNTS....Thank you.  We appreciate it.  I am working daily at streamlining our store, categories, cross referencing etc to make it easier for you to use.  Users will also receive rewards bonuses in addition to what is there so remember:

 

One GREAT product that helps remove chemicals internally is:YES Drops


 

 

 

Best of Health!

 

Visit our Natural Product Pharmacy for top prices and FREE SHIPPING on hundreds of natural products from professional brands like: Metagenics, Douglas Laboratories, Pure Encapsulations, Integrative Therapeutics, Thorne Research, and Carlson Labs!

 

Taryn DeCicco, ND, LAc, LDN

Naturopath

Acupuncturist

Clinical Nutritionist

Professional Vitamins and Supplements

Chinese Herbs

Natural Skin Products

Arlington Heights, IL

www.apple-a-day-clinic.com

 

We specialize in Acne, Skin, and Digestive disorders!  Please contact us for a free consultation!  I do work long distance.  Thank you from the bottom of our cart!  We truly appreciate your product purchases, visits, and referrals!  They enable us to give people the help they need and continue our valuable work.